Money is voting—so stop buying shitty coffee.

Money is voting—so stop buying shitty coffee.

"Has Coffee In San Francisco Reached Oversaturation?" Sprudge, San Fransisco için sormuş, sonra da cevaplamış...

“Kahve dükkanları bu hızla açılmaya devam ederse San Fransisco kahve sahnesinde ciddi bir kalite ve orijinallik düşüşü yaşanabilir ve bu da her köşede şubesi olan bir zincir ya da ‘nitelikli kahveci zinciri’ gibi bir yapılaşmaya sebep olabilir.”

San Fransisco, nitelikli kahvecilik akımına liderlik etmiş ve etmeye devam eden bir çok tanıdık kahvecinin de merkezi aslında. Blue Bottle ve Four Barrel Türkiye’de de meraklısının bildiği kahvecilerden ve şehir bu yönüyle San Fransisco, İstanbul (ve sıradaki uzantılarıyla Ankara ve İzmir) ile kıyaslanamazmış gibi dursa da başlık bu olduğunda önce bir düşünmek istedik. Çünkü yurtdışındaki tecrübelerimiz bize hep Türkiye’deki kahve canlılığının dünyadaki örneklerle boy ölçüşebilecek düzeyde olduğunu gösteriyor... Gerçi bizim için pre-specialty dönemi Starbucks’tan ibaret olsa da özellikle son 2 yıldır yaşananlar, yakında geleceklerin haberini veriyor gibi...

Kadıköy-Moda kahvecilerini müşteri olarak, bazı mekanlara kahve sağlayan tedarikçisi olarak ve yine mekanı olan diğer arkadaşlarımız ile gözlemlediğimizde müşterinin kahveye merakının henüz yeşerme aşamasında olduğunu ama çok yüksek düzeyde olmadığını fark ediyoruz. Bu beklenenin üstünde talebin kaynağı genelde “ortam yapmak”, “sosyal prestij”, “sosyalleşmek” gibi duruyor. Bunlarda bir yanlışlık yok tabiiki ve bizim de bir şekilde katkımızın olması mutluluk verici fakat acaba buradaki bazı mekanlar fast-food prensiplerinden yürüyerek işi “görsel” düzeyde tutarken, “azınlık” gibi görünen diğerleri “meze” olduklarını hissediyor olabilir mi? Bu ikinci grup girişimcilerin ve hatta çalışanlarının “onlar da kazanıyor ama...” çıkarımı ile bekledikleri tatmini sağlayacağını düşünmek resmi eksik görmek olur.

San Fransisco ile benzerlikler aslında çözüm arayışımızı da aynı sonuçlandırmışa benziyor çünkü bizim müşteriye iletmek istediğimiz hep aynı oldu: İyi kahveyi tercih edin, dengeler yerini bulacak... Chapel Hill Coffee Company’den Vizcanio’da şöyle demiş: “Money is voting—so stop buying shitty coffee.” - Amin:)

Yine de ne olur ne olmaz, boğayı çok kızdırmayalım bizce:)

Bloga dön

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın.